Selecteer een pagina

haptonomie

 

leven of geleefd worden

Het woord “haptonomie” betekent de leer van het gevoel en is afgeleid van hapsis (tastzin, gevoel) en nomos (leer, wetmatigheid). Haptonomie gaat over leven, over zijn en over voelen. Haptonomie zoekt naar menselijke authenticiteit. Dit is een prachtig gegeven.

En een lastige in de wereld waarin wij leven: de westerse wereld wordt veelal geregeerd door drukke banen, haast, agenda’s, op tijd kinderen ophalen bij scholen, clubs of kinderdagverblijven, sociale afspraken, het huishouden, de relatie, de vrienden en dit moet allemaal gepland en gestructureerd worden, anders is het niet rond te breien. Hierin wordt een flinke wissel getrokken op ons verstand: dit moet immers alles goed controleren, zodat het geplande tijdschema gehaald kan worden. Als je op straat kijkt zie je vaak mensen flink doorlopen, haast hebben. Dit uit zich in een hoofd, dat voorgaat en gevolgd wordt door een lichaam, dat uitvoert wat het hoofd heeft besloten.

 

over voelen gesproken

De mensen zijn druk en doen wat er gedaan moet worden, soms ondanks hun lichaam dat moe of pijnlijk is en ondanks gevoelens die protesteren.
Gevoelens kunnen protesteren door seintjes of signalen te geven. Een signaal kan een pijntje zijn of vermoeidheid. Maar ook bijvoorbeeld dat het hart snel gaat kloppen of een hoge ademhaling. Je zou kunnen zeggen dat het lichaam de drager van het gevoel is.
Als het verstand nooit heeft geleerd om naar deze seintjes te luisteren en zo voor lichaam en gevoel te zorgen, dan zullen er steeds sterkere signalen komen, totdat ze gehoord worden en ernaar geluisterd gaat worden. Soms is dit pas na lange tijd, als bijvoorbeeld een burn out bereikt is.

Communicatie wordt voor 95% gebaseerd op het lichaam en de taal daarvan, slechts voor 5% op woorden! Het lichaam heeft een verhaal, en hoe verhoud je je daartoe? Vertrouw je op je eigen verhaal?